Nasz kanał z filmikami
0284141
Visit Today : 109
Total Visit : 284141
Hits Today : 128
Total Hits : 1338289
Who's Online : 1
Your IP Address: 216.73.216.254
Archiwum

Projekt „Zdrowo jem, więcej wiem” – „Słone i słodkie przekąski”

W naszej szkole klasy I-III SP brały czynny udział w ogólnopolskim projekcie edukacyjnym BOŚ – „Zdrowo jem, więcej wiem” pod hasłem „Słone i słodkie przekąski”. Celem tego etapu było nie tylko przekazanie dzieciom wiedzy na temat zdrowego odżywiania, ale przede wszystkim kształtowanie świadomych nawyków żywieniowych, zarówno wśród uczniów, jak i ich rodziców oraz całej społeczności szkolnej.


Głównym założeniem projektu było uświadomienie dzieciom, czym są niezdrowe przekąski,
zawierające nadmiar cukru i soli. Poznanie zdrowych alternatyw – dzieci uczyły się, jak w prosty sposób zastąpić słodycze i chipsy wartościowymi przekąskami, takimi jak owoce, warzywa, orzechy czy domowe pasty warzywne lub owocowe. Promocja zdrowych nawyków poprzez działania edukacyjne, wystawy, zabawy oraz wspólne rozmowy.
Lekcje realizowane były w formie pogadanek, dyskusji oraz tematycznych zabaw dydaktycznych, które w atrakcyjny i zrozumiały sposób przekazywały wiedzę o zdrowym stylu życia. Dzieci aktywnie uczestniczyły w zajęciach, dzieliły się swoimi doświadczeniami, a także wykazywały się dużą kreatywnością.
Zrealizowane zostały między innymi następujące zadania:
 Zabawa edukacyjna – dzieci rozpoznawały zdrowe i niezdrowe przekąski.
 Uczyły się odczytywania etykiet i ich znaczenia.
 Odmierzały ilość zawartego cukru i soli w wybranych przekąskach.
 Wymyślały bajki, komiksy, hasła na temat zdrowych przekąsek.
 Quiz wiedzy „Słodko-słono, ale z głową” – sprawdzający, jak dzieci przyswoiły wiedzę o produktach, które warto wybierać.
 Zadanie plastyczne: ,,Zdrowe/niezdrowe przekąski” – powstały piękne prace, które ozdobiły szkolny korytarz i cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród uczniów i nauczycieli.
 Uczniowie wykonali tablicę edukacyjną, obrazującą zawartość cukru w wybranych
napojach i przekąskach.
 Czytanie książek o zdrowym jedzeniu – bajek i opowiadań promujących zdrowy styl
życia.
 Wyszukiwanie informacji na stronach internetowych – dzieci wraz z nauczycielem
poznawały, gdzie szukać rzetelnych informacji o odżywianiu.
 Zabawy ruchowe i integracyjne – wspierające ideę aktywnego trybu życia jako
uzupełnienia zdrowej diety.
Dzieci często dzieliły się zdobytą wiedzą w domu, motywując swoich bliskich do zmiany
przyzwyczajeń. W wielu rodzinach pojawiły się nowe zwyczaje, jak wspólne przygotowywanie
posiłków czy ograniczenie słodyczy w codziennej diecie oraz świadome kupowanie i czytanie
etykiet.
Promocją projektu były efekty pracy dzieci, które zostały zaprezentowane na wystawie szkolnej, która przyciągała wzrok barwnymi rysunkami, plakatami i hasłami promującymi zdrowe odżywianie.
Realizacja wiosennego projektu: „Słone i słodkie przekąski” była dla uczniów nie tylko źródłem wiedzy, ale również inspiracją do wprowadzenia realnych zmian w codziennym życiu. Dzieci z dużym zaangażowaniem uczestniczyły w zajęciach, chętnie podejmowały nowe wyzwania i z dumą dzieliły się zdobyta wiedzą.

Zachęcamy do zapoznania się z artykułami:
https://aktywniepozdrowie.pl/nadmiar-glukozy-czyli-bomba-z-opoznionym-zaplonem/
https://aktywniepozdrowie.pl/dlaczego-cukry-biegna-krocza-lub-pelzna/
https://aktywniepozdrowie.pl/jak przekonac-dziecko-do-jedzenia-warzyw/
https://aktywniepozdrowie.pl/